REVISTA ROMÂNĂ DE STUDII ETNOISTORICE


~„Omul şi proverbul“ – Alexandru Stănciulescu-Bârda: „Cum e sfântul şi tămâia!“

OMUL ŞI PROVERBUL

Proverb nr. 5

Cum e sfântul şi tămâia!“ 

Dragii mei enoriasi!

Astazi vom vorbi despre o alta expresie romaneasca des folosita: „Cum e sfantul si tamaia !”

Cel care a creat acest proverb a stiut teologie, dar n-au stiut toti cei care l-au folosit. Ori s-au facut ca nu inteleg si au denaturat intentionat sensul originar. Sa vedem despre ce e vorba. Desprindem urmatoarele sensuri:

1. Sensul orignar este profund teologic. Sfintii sunt o prezenta in cultul liturgic ortodox si nu numai. Pe ei ii cinstim ca pe niste mijlocitori intre noi si Dumnezeu (Apoc.,V, 8; Iacov,V,16; Ps.,XXXI). Nu lor ne inchinam, ci pe ei ii rugam sa aduca rugaciunile noastre la Dumnezeu si sa se roage si ei insisi lui Dumnezeu pentru noi, ca unii care sunt „prieteni” si „iubiti” ai lui Hristos (Ioan,XV,14; Iacov,II,23). Cinstindu-i pe sfinti, il cinstim pe Dumnezeu. Ei se bucura de cinstea si dragostea lui Dumnezeu (Efes.,II, 19), ca unii care si-au jertfit viata, libertatea, sanatatea si toate cele lumesti pentru iubirea lui Hristos. Ei au fost oameni asemenea noua, dar prin credinta si viata lor s-au ridicat mai presus decat noi, oamenii de rand. Sfintii sunt adevarati eroi ai spiritului si ai credintei. Pentru noi cei de azi este aproape de necrezut cum a putut cineva sa iubeasca atat de mult pe Hristos, incat sa se lase condamnat la moarte, sfasiat de fiare in arene si pe stadioane publice, maltratati in cele mai ingrozitoare chinuri. Este de necrezut ca cineva sa lase averi, familie, functii inalte si sa plece in pustie sa se hraneasca doar cu fructe, radacini, seminte si sa se roage, sa mediteze la Dumnezeu. Si, totusi, astfel de oameni au fost sfintii. Cine cunoaste numarul lor ? Dumnezeu. Noi, oamenii, nu-l cunoastem decat pe al catorva mii. Dar multi, foarte multi au ramas necunoscuti. Priviti calendarul  si veti numara cateva zeci de mii, dar asta inseamna doar o mica parte din numarul adevarat al sfintilor  crestini.

Pe sfinti ii cinstim prin inscrierea numelui in calendar, prin sarbatorirea anumitor zile inchinate lor, prin slujbe la  biserica, prin praznice, nedei, prin post si rugaciune. Daca observam calendarul, vom vedea ca si in randul sfintilor este o anumita departajare. Nu cinstim pe sfinti asa cum cinstim persoanele Sfintei Treimi: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Pe acestea le adoram, pe sfinti ii veneram. Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului Isus Hristos, cu toate ca a fost asemenea noua, oamenilor, ii acordam un cult deosebit, un cult de supravenerare sau supraadulie. In randul sfintilor vom gasi sfinti de rand, sfinti cu priveghere, sfinti cu polieleu, sfinti insemnati in calendar cu cruce neagra, cu cruce rosie, In zilele inchinate unor sfinti nu se lucreaza, in zilele altor sfinti se posteste. In felul acesta putem observa ca sfintii crestini sunt  cinstiti de Biserica in mod deosebit, diferentiat, in functie de vrednicia, de credinta si de faptele lor. Altfel spus, „cum e sfantul si tamaia !” Tamaia poate fi tamaia propriu-zisa, care se pune in cadelnita la vreme de slujba, dar termenul poate simboliza cinstirea ce se aduce. Astfel, tamaia ce-o aducem sfintilor este serviciul liturghic, rugaciunea, participarea la slujba, sarbatorirea prin odihna si meditatie la cele sfinte, post, viata curata etc. Se intelege de la sine sensul profund teologic al proverbului.

2. De la cele spuse mai sus, omul din popor adesea a deviat, extinzand sensul proverbului si la fapte si imprejurari. In cazul de fata, proverbul se foloseste pentru a desemna actiunea de mituire si de influientare a cuiva.

Dupa cat de mare e interesul, tot atat de mare si osteneala, darul sau jertfa ce se aduce pentru a-si realiza acel  interes. Cu cat de inalt pe scara ierarhiei sociale este cineva situat, cu atat si darul ce trebuie sa-i aduca pentru a-l influenta este mai mare, mai de valoare. Vorba aluia: „Cum e sfantul si tamaia !”

 

Proverbe explicate de prof. pr. Al. Stănciulescu-Bârda

Adunate de Ioan Miclau – Australia

Reclame