REVISTA ROMÂNĂ DE STUDII ETNOISTORICE


~Popa Iosif:,,Simpozionul Frontierele Spaţiului Românesc”

Recent la Oradea s-a desfăşurat Simpozionul Frontierele spaţiului românesc în context european, sub auspiciile Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale de la Universitatea din Oradea, a Facultăţii de Istorie şi Psihologie de la Universitatea de Stat din Republica Moldova, iar Prof. univ. dr. Sorin Şipoş a fost  preşedintele executiv al simpozionului. Printre organizatori a fost şi Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, filială a Academiei Române, reprezentat la Oradea de Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul respectabilei instituţii şi membru corespondent al Academiei Române. Iata opinii alor doi reputati specialisti, reprezentanti ai institutiilor organizatoare ale simpozionului.

Prof.univ.dr.Sorin ŞIPOŞ, Univesitatea Oradea :

„Ideea simpozionul ne-a venit anul trecut chiar la Chişinău, unde am participat la un simpozion despre metoda comparativă în cercetarea istorică. Multe lucruri care priveau istoria Transilvaniei ni s-au clarificat, în mod paradoxal, la Chişinău, unde colegii din Republica Moldova au prezentat realităţile politice, religioase şi culturale de la frontiera estică a spaţiului românesc. Acolo am putut să constat identitatea dintre politica ţaristă în Basarabia şi politica dusă de Habsburgi în Transilvania. Sigur, sunt anumite nuanţe, dar în fond este politica unor imperii faţă de provinciile cucerite şi are ca şi scop integrarea lor în noua entitate politică.

La Oradea, s-a urmărit în primă instanţă luarea de contact cu istoriografia din Republica Moldova, cu noile direcţii de cercetare. Am constatat cu vădită plăcere că temele de cercetare ale colegilor din Republica Moldova sunt de maxim interes pentru specialiştii din Oradea, Cluj şi Bucureşti prezenţi la simpozion. Comunicările prezentate, discuţiile purtate pe marginea comunicărilor, intervenţiile invitaţilor au fost de înalt nivel ştiinţific.

Merită remarcate comunicările susţinute de Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Dr. Alexandru Niculescu, prof. univ. dr. Sorin Şipoş, prezentate în sesiune plenară în dimineaţa zilei de 8 mai, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea. De asemenea, comunicările prezentate de Conf. univ. dr. Ion Gumenâi, Conf. univ. dr. Emil Dragnev, Conf. univ. dr. Gheorghe Palade şi de alţi colegi. Simpozionul a fost complinit, într-o manieră fericită, de lansări de carte din cele trei centre universitare şi de cercetare, precum şi de vernisarea unei expoziţii intitulate Oradea în cărţi poştale.

Aceste lucruri i-au determinat pe organizatori să facă toate eforturile pentru a permanentiza întâlnirile ştiinţifice. Astfel, s-a convenit ca la mijlocul lunii septembrie 2008, la Chişinău, să fie lansat volumul ce conţine comunicările susţinute, volum care este pe cale să fie predat la tipar. Cu această ocazie s-a mai convenit să se organizeze un grup de lucru alcătuit din colegii din Republica Moldova şi de la Universitatea din Oradea, precum şi de la Centrul de Studii Transilvane, pentru a realiza un raport privind stadiul istoriografiei din cele două ţări şi în ce măsură politicul se implică în cercetarea istorică, urmând ca să se poarte discuţii pe marginea acestor două rapoarte.

De asemenea, în luna mai din 2009, la Chişinău să fie organizată ediţia a doua a Simpozionului. Toate aceste proiecte de viitor arată că simpozionul a fost un succes ştiinţific.”

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Conf. univ. dr. Ion GUMENÂI :

„Simpozionul Ştiinţific Frontierele spaţiului românesc în context european, ce s-a desfăşurat la Universitatea din Oradea recent o manifestare – rod a colaborării dintre profesorii instituţiei gazdă şi a Universităţii de Stat din Moldova, rezultat a convenţiei de colaborare semnate  de aceste două instituţii de învăţământ superior.

Cu toate acestea importanţa pe care a avut-o acest for ştiinţific a adunat în componenţa delegaţiei de la Chişinău pe reprezentanţi a principalelor instituţii ce se preocupă de cercetarea istorică cum ar fi: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova sau Institutul de Istorie, stat şi drept a Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova.

Totodată ne bucură faptul că această delegaţie a fost reprezentată atât de nume deja consacrate în lumea istoricilor aşa cum ar fi Gh. Palade – Preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, E. Dragnev – Şeful Catedrei U.N.E.S.C.O. Studii Sud-Est Europene, U.S.M.,  O. Ţâcu  – Şeful Catederei  Istorie şi Relaţii Internaţionale, U.L.I.M., ca şi de tineri doctoranzi cum ar fi N. Timohin, T. Ciobanu, E. Cernenchi cărora le revine datoria de a menţine şi continua aceast bun început de colaborare dintre cele două centre situate la extremitatea vestică şi estică a spaţiului românesc ce au avut rolul şi locul său în evoluţia destinului şi istoriei neamului românesc.

Trebuie să menţionăm că acest simpozion nu a rămas izolat, cu participarea numai a oamenilor de ştiinţă din Oradea şi Chişinău, la acesta participând şi aşa personalităţi marcande a mediului academic cum ar fi  Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Române sau Dr. Alexandru Niculescu, Profesor emerit al Universităţii din Udine, fapt care după părerea noastră  demonstrează interesul ridicat de acest for ştiinţific.

Formatul propus de către oganizatorii simozionului, este unul inedit, deoarece este cunoscut faptul că în linii generale cercetătorii din Chişinău ţineau mai mult legătura cu centrele universitare din Iaşi, Suceava, Galaţi, Bucureşti, legăturile cu Univerităţile şi centrele de cercetare de la hotarele vestice a României fiind mult mai slabe datorită unor condiţii mai mult sau mai puţin obiective care însă considerăm că se vor schimba radical datorită interesului trezit de către acest simpozion la istoricii din Republica Moldova şi a bunei organizări şi primiri impecabile din partea gazdelor.

În ceea ce priveşte lucrările prezentate, acestea au cuprins atât toate perioadele istorice cât şi aşa domenii cum ar fi relaţiile internaţionale, studii de politologie, jurnalistică şi geografie. Studiile şi materialele prezentate au demonstrat fondul comun de cercetare ce poate să existe pentru specialiştii de la cele doua centre universitare amplasate la extremităţile de vest şi est a spaţiului românesc, cu atât mai mult cu cât şi Transilvania şi Basarabia s-au aflat sub diferite regimuri imperiale fapt ce dă posibilitatea de iniţiere a unor serii de studii de istorie comparativă.

Principalul rezultat a simpozionului Frontierele spaţiului românesc în context european, însă a fost demonstrarea odată în plus a existenţei unei evoluţii unice a istoriei neamului românesc, evident cu anumite particularităţi a diferitor regiuni a spaţiului românesc ce s-au dezvoltat într-un context general-comun , şi nu existenţa a două sau mai multe istorii, afirmaţie nulă şi absurdă ce aparţine unor politicieni şi pseudoistorici din stânga Prutului, ce doresc să fie pe placul actualei conduceri a Republicii Moldova.

Simpozionul de la Oradea a fost un început de bun augur şi va continua cu o serie de manifestări ştiinţifice ce se vor organiza în continuare atât la Chişinău cât şi la Oradea şi care vor fi argumente inexpugnabile în existenţa unei singure istorii a Românilor.”

Reclame

Lasă un comentariu so far
Lasă un comentariuLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s