REVISTA ROMÂNĂ DE STUDII ETNOISTORICE


~Alexandru Nemoianu: „Tradiţia Neamului este o stare naturală“

Dupa parerea mea Traditia este un dat si alcatuieste pecetea individualitatii si a persoanelor care alcatuiesc un Neam si a Neamului in intregul sau. Este foarte cu putinta si cred direct potrivit sa spunem ca nu intamplator anume Neamuri au anume Traditie si nu alta. Tot potrivit imi pare a spune ca a te tine in Traditia Neamului caruia ii apartii este nu o obligativitate ci o stare naturala. Ruperea de Traditia neamului are efecte catastrofice. Pentru a fi mai clar.
Cred ca exista cel putin trei stari ce nu pot fi distruse;persoana, familia si neamul. Atingerea distructiva a uneia dintre ele poate avea si mai intotdeauna are efecte distrugatoare.Chiar si atunci cand ea s-ar face „voluntar, din prostie.

Intr-o intelegere mai larga Traditia este cea care ne face sa fim,de fapt sa devenim, ceeace din inceput am si fost (am fost lasati sa fim). Intr-o asemenea intelegere Traditia transcede starea imediata si incorporeaza pe cei care suntem, cei care au fost si cei care vor sa fie in Neam. In sine ,ca persoane ne putem abate din Traditie,putem cadea dar in comuniune suntem in ea si contribuim la devenirea ei,din nou, spre a deveni ceeace din inceput am si fost.

ALEXANDRU NEMOIANU