REVISTA ROMÂNĂ DE STUDII ETNOISTORICE


~Iosif Colcer: „Legile străvechi“

 

Cartea domnului Ghoerghe Seitan („Zalmoxis în cântecul bătrânesc“) abordează cu îndrăzneala specifică cercetătorului de talent o temă de mare importanţă. Se referă la patrimoniul nostru spiritual.

Autorul reuşeşte să descifreze, pe măsra unei investigaţii incisive, rosturile creaţii,lor literale transmise în timp, de-a lungul multor generaţii, ca un dar şi ca o datorie.

Pornind de la date reale ajunge cu cercetarea semnificaţiei zeităţii Zalmoxis-Gebeleizis la concluzia că marele popor geto-dac a fost în măsură să sintetizeze experienţe ancestrale şi să ajungă la credinţa monoteismului acceptat astăzi mai peste tot în lume.

După citirea şi recitirea acestei cărţi am convingerea că domnul Gheorghe Seitan ne-a oferit nouă, cititorilor, o scriere de mare valoare. Bazându-se pe informaţii variate şi riguros verificate, autorul recurge la metoda investigării prin similitudini. Caută de pildă, şi găseşte, asemănări între conţinutul cântecului bătrânesc „Toma Dalmoş“ (pe care îl consideră parte a tezaurului de înţelepciune getică) cu Vedele şi Upanişadele hinduse. Are în vedere limbajul şi modul de tratare a temelor filosofice-sensibil apropiate ca mod de exprimare. Aduce multe argumente în pledoaria sa pentru a demonstra valoarea deosebită a spiritualităţii geto-dacice.

Cred că o asemenea carte merită o bună apreciere din partea oricărui om cinstit care trăieşte pe pământ geto-dacic.

prof. Iosif Colcer

(Coautor la cărţile: „Dobrogea. Album istorie“, Ed. Sport-Turism, 1978; „File din istoria Dobrogei“, Ed. Ex-Ponto, Constanţa, 1998. Autor al cărţilor: „Timpul destăinuirii, Ed. Harvia, Tulcea, 2001; „Unirea Dobrogei cu România. 1878“, Ed. Harvia, Tulcea, 2003)

IOSIF COLCER