REVISTA ROMÂNĂ DE STUDII ETNOISTORICE


BIBLIOGRAFIE NECESARA – Iosif Colcer: „Legile străvechi“
Iunie 3, 2007, 12:13 pm
Filed under: bibliografie

Cartea domnului Ghoerghe Seitan („Zalmoxis în cântecul bătrânesc“) abordează cu îndrăzneala specifică cercetătorului de talent o temă de mare importanţă. Se referă la patrimoniul nostru spiritual.
Autorul reuşeşte să descifreze, pe măsra unei investigaţii incisive, rosturile creaţii,lor literale transmise în timp, de-a lungul multor generaţii, ca un dar şi ca o datorie.

Pornind de la date reale ajunge cu cercetarea semnificaţiei zeităţii Zalmoxis-Gebeleizis la concluzia că marele popor geto-dac a fost în măsură să sintetizeze experienţe ancestrale şi să ajungă la credinţa monoteismului acceptat astăzi mai peste tot în lume.

După citirea şi recitirea acestei cărţi am convingerea că domnul Gheorghe Seitan ne-a oferit nouă, cititorilor, o scriere de mare valoare. Bazându-se pe informaţii variate şi riguros verificate, autorul recurge la metoda investigării prin similitudini. Caută de pildă, şi găseşte, asemănări între conţinutul cântecului bătrânesc „Toma Dalmoş“ (pe care îl consideră parte a tezaurului de înţelepciune getică) cu Vedele şi Upanişadele hinduse. Are în vedere limbajul şi modul de tratare a temelor filosofice-sensibil apropiate ca mod de exprimare. Aduce multe argumente în pledoaria sa pentru a demonstra
>>>>>Iosif Colcer

Anunțuri
Comentarii închise la BIBLIOGRAFIE NECESARA – Iosif Colcer: „Legile străvechi“

Comentariile sunt închise.