REVISTA ROMÂNĂ DE STUDII ETNOISTORICE


BIBLIOGRAFIE – Ileana Ene: „O contribuţie recentă la «direcţia Vasile Lovinescu»“
iunie 3, 2007, 11:50 am
Filed under: bibliografie

Ultima carte a lui Gheorghe Şeitan, prozator tulcean deja cunoscut, este una neliterară, dacă ne este permisă licenţa, una pur filosofică ducând către adevăruri pietrificate de secole, pe calea aridă şi fascinantă a acelui fel de hermeneutică a gândirii simbolice descoperită de Guenon şi bătută în continuare de Vasile Lovinescu.
Deşi Mircea Eliade afirma că „ar fi zadarnic să căutam eventualele urme ale lui Zalmoxis în folclorul românesc”, acesta supravieţuind doar departe de patria sa, în tradiţiile goţilor şi, prin urmare, în erudiţia istoriografică a Occidentului, Gheorghe Şeitan încearcă o abordare diametral opusă, considerând cântecele bătrâneşti ale românilor drept „legile cântate ale geţilor”.

Argumentele sale ţin atât de gândirea metafizică cât şi de o inteligenţă lingvistică remarcabilă, capabilă de a descoperi filiaţii semantice nebănuite: „dz”-ul dacic şi faptul că, după Densuşianu, Zalmoxis ar fi „Zeul Mos” îi duc pe Gheorghe Şeitan la concluzia că Zalmoxis nu este Zeul Mos, ci regele şi zeul DZALU MOS, cu pronunţia antică DZAL MOKS.

Ca şi „Creanga de Aur” a lui V. Lovinescu, prezentul volum nu este un studiu obişnuit de folclor. Balada în sine este doar un punct de plecare,
>>>>>Ileana Ene

Reclame
Comentarii închise la BIBLIOGRAFIE – Ileana Ene: „O contribuţie recentă la «direcţia Vasile Lovinescu»“

Comentariile sunt închise.