REVISTA ROMÂNĂ DE STUDII ETNOISTORICE


ALIN RUS: „Cimitirul împodobit din Sălătruc“
iunie 3, 2007, 11:52 am
Filed under: studii

Nedeile momârlăneşti, festivalurile de muzică populară din Valea Jiului, diverse alte elemente ale culturii tradiţionale a momârlanilor din Vale, cum ar fi obiceiurile de nuntă, botez sau din ajunul sărbătorilor creştine de mare însemnătate, sunt astăzi amplu mediatizate în presa locală şi centrală, la televiziune, radio sau chiar în diverse studii etnografice. Fenomenul, pe cât de amplu şi binevenit este în acelaşi timp şi explicabil.

Preocuparea pentru comunităţile tradiţionale de orice fel, de la cele primitive ale arborigenilor australieni până la cele rurale din estul Europei unde aceste comunităţi au reuşit să păstreze până astăzi o serie de particularităţi culturale din vremuri foarte vechi, este un fenomen ulterior perioadei colonialiste, când s-a conştientizat pentru prima dată marele tezaur cultural pe care îl reprezintă aceste vestigii vii ale trecutului.

Din păcate, arunci când s-a început studierea serioasă şi pe baze ştiinţifice ale acestor culturi, cele mai multe dintre elementele, chiar şi cele de bază, ale culturilor tradiţionale se pierduseră deja în negura timpului sau căpătaseră o forma nouă sub presiunea misionarismului, al influenţelor tot mai pregnante ale modernismului iar, în secolul XX, sub imperiul şi hegemonia globalizării.

Reîntorcându-ne la cazul culturii momârlanilor din Valea Jiului, putem arăta că, în ciuda interesului deosebit de care se bucură astăzi >>>>>Alin Rus

Reclame
Comentarii închise la ALIN RUS: „Cimitirul împodobit din Sălătruc“

Comentariile sunt închise.