REVISTA ROMÂNĂ DE STUDII ETNOISTORICE


Alexandru Nemoianu: „«Model», «realitate» şi «izvoarele proprii»“
Iunie 3, 2007, 12:04 pm
Filed under: Fără categorie

O discuţie despre istoriografie, istorie şi izvoare este foarte utilă. Dar mai înainte de a începe discuţia este foarte util să ne amintim că toate, absolut toate dişciplinele îşi stabilesc ipoteze de lucru, metoda şi mijloace de lucru care se subordonează unui postulat, unei credinţe.

În aceasta înţelegere este, sau ar trebui să fie, înţeles ca istoriografia care slujeşte credinţă în „modelele“ schimbătoare şi de import îşi va numi „izvoare“ sursele care îi folosesc scopul. Vor fi considerate valide surse selectate, autorităţi selectate şi va fi desconsiderat sau direct insultat tot ce nu slujeşte demonstraţiei din capul locului făcute. În mai multe feluri suntem confruntaţi cu un joc ale cărui reguli sunt stabilite de câştigator care, la caz, îşi rezervă dreptul de a schimba regula în mijlocul jocului!

Cei care cred în „modelul existenţial“ românesc, în înţelegerea românească a rostului vieţii, fac o enorma greseală metodologică dacă vor căuta să îsi demonstreze credinţa prin regulile asezate de cei ce cred altminterea. Cei care cred în autenticitatea si identitatea românească trebuie să adreseze alte izvoare si alte metode.

În primul rând trebuie plecat de la realitate.

Realitatea nu este un accident este o consecinţă si consecinţa unui proces foarte îndelungat.

Astfel rămâne un fapt ca neamurile nu se schimbă sau, mai exact, nu îsi schimbă „firea“. (Ca modest exemplu as oferi „cazul“ Românilor-Americani. Aflaţi în cea mai competitivă si necruţătoare societate pe care a cunoscut-o>>>>>Alexandru Nemoianu

Anunțuri
Comentarii închise la Alexandru Nemoianu: „«Model», «realitate» şi «izvoarele proprii»“

Comentariile sunt închise.